Sinop
0°
parçalı bulutlu
nem: 100%
Rüzgar: 2m/s BGB
Y 10 • D 4
Weather from OpenWeatherMap
SİAD

Hamsi Yağı 10 Ülkeye İhraç Ediliyor

Türkiye’de en fazla tüketilen balık türleri arasında yer alan hamsiden üretilen yağ, birçok ülke tarafından tercih edilmeye başlandı. Sinop’un Dikmen ilçesinde 2003 yılından bu yana faaliyet gösteren özel bir firma tarafından üretilen ve çoğunlukla gıda takviyesi olarak tüketilen balık yağı, özellikle Avrupalıların ilgisini çekiyor.

Firmanın işletme müdürü Ümit Kobya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz hamsisinden üretilen yağa her geçen gün talebin arttığını söyledi.

Avrupa ve Güney Amerika ülkelerinde yaptırılan testler sonucunda hamsinin içerisinde bulunan maddelerin sağlık açısından öneminin ortaya çıkmasının ardından taleplerin arttığını dile getiren Kobya, bu durumun firmaları ve ülkeleri adına memnuniyet verici olduğunu belirtti.

Kobya, dünyanın farklı ülkelerinin hamsiden üretilen balık yağını tercih etmelerindeki bir diğer etkenin tazelik bakımından hamsinin taşıdığı kalite olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

“2003 yılında balık unu ve yağı üretimiyle faaliyete başladık. Her geçen yıl gelişen teknolojiye ayak uydurarak daha önce hayvansal ürün olarak ürettiğimiz balık yağını gıda takviyesi olarak da üretmeye başladık. Yıllar içerisinde ürettiğimiz yağları değişik ülkelere ihraç etmeye başladık. Çok hızlı bir geri dönüşü oldu. Çünkü hem bizim yaptırdığımız hem ihraç ettiğimiz ülkeler tarafından yaptırılan testlerde, Karadeniz hamsisinin içerisinde bulunan maddelerin sağlık açısından oldukça yüksek değer taşıdığı görüldü.”

– “10 farklı ülkeye ihracat yapıyoruz”

Kobya, Karadeniz hamsisinden üretilen balık yağının 10 ülkeye ihraç edildiğini bildirerek, “Karadeniz hamsisinin kaliteli oluşu uluslararası alanda cazibemizi artırmış durumda. Öyle ki dünyada balık yağı sektörünün merkezinde bulunan Peru’ya dahi ihracat yapmaya başladık” diye konuştu.

AB ülkelerinin hamsi yağına yoğun talep gösterdiğine işaret eden Kobya, “Norveç, Hollanda, Fransa, İngiltere, Yunanistan ve Danimarka balık yağına çok ilgi gösteriyor. Bu ülkelerin yanı sıra dünyada balık yağı sektörünün merkezi kabul edilen Peru başta olmak üzere Çin, Kolombiya ve Vietnam’a da ihracat yapıyoruz. Söz konusu ülkelerden gelen taleplerin giderek artması hem bizim hem de ülkemiz adına sevindirici” ifadelerini kullandı.

Kobya, bu yıl balık sezonun başladığı 1 Eylül’den bu yana tesislerinde 20 bin ton hamsi işlediklerini ve elde ettikleri ürünün 215 tonunu insani, bin 700 tonunu da hayvansal gıda olarak ihraç ettiklerini kaydetti.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

SİAD Bilgi İşlem Komisyonu

SMMM ve SİAD Genel Başkan Yardımcısı Murat YURDAGÜL Başkanlığında Hazırlanmış olan siad.org.tr sitemize ilişkin tüm yazılı ve görsel verilerin paylaşımı için gerekli izin talebi bilisim@siad.org.tr adresine yapılabilir.

Mahmutbey Merkez Mah. Taşocağı Cad. Ağaoğlu 212 My Office Kat: 7 Daire 111 Güneşli, Bağcılar / İstanbul
Telefon: +90 (212) 391 05 41
E-mail: iletisim@siad.org.tr

Manşet

Bülten